Belastingontwijking box 3, “Spaargeld-BV” nog interessanter

donderdag 26/11/2015

De Belastingdienst zal zich in 2016 richten op constructies die speciaal ontworpen worden om de nieuwe vermogensrendementsheffing te ontlopen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën zal hierbij mede kijken naar een overbrenging van vermogen van box 3 naar de BV.

Na het ingaan van de op Prinsjesdag aangekondigde wijziging van de vermogensrendementsheffing gaat u, mits goedgekeurd door de eerste kamer, meer belasting betalen over uw vermogen. Als uw vermogen in box 3 meer bedraagt dan 100.000 gaat u belasting betalen over 4.7% boven dit bedrag. Dit kan oplopen tot een forfaitair rendement van 5.5% als uw vermogen meer is dan één miljoen.

Vanuit de politiek vraagt men zich af of verwacht wordt dat veel vermogenden in 2016  met hun vermogen gaan schuiven om deze hogere heffing te ontwijken, bijvoorbeeld door het vermogen onder te brengen in een spaargeld-bv. Hierdoor wordt er over spaargeld belasting betaald over het werkelijke (lagere) rendement in plaats van het hogere forfaitaire rendement in Box 3. Daarnaast zou een lager box 3 saldo in specifieke gevallen bijv. ook rechten op toeslagen kunnen veiligstellen.

Legaal dus niet moreel verwerpelijk

De staatssecretaris heeft laten weten dat hij het komende jaar scherp zal letten op het optuigen van ontwijkingsconstructies in box 3. Wat echter door de wetgever is toegestaan, is niet moreel verwerpelijk, aldus de staatssecretaris. U kunt dus toch met een gerust hart onderzoeken of sparen in uw bv niet voordeliger voor u is.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, kunt u contact opnemen met ons kantoor.