Belastingdienst en gegevens snelwegcamera’s

dinsdag 23/05/2017

Belastingdienst krijgt geen gegevens meer uit snelwegcamera's die kentekens van auto's registreren.

De rechter bepaalde onlangs dat de Belastingdienst niet het recht heeft om de gegevens te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto van de zaak. Volgens de rechter was sprake van een inbreuk op het privé leven, zonder wettelijke basis. De gegevens werden verzameld en jarenlang bewaard. De Belastingdienst is nog bezig met het zoeken naar een oplossing. 

Belastingdienst sloeg de kentekengegevens op die volgens hen relevant waren. Het ging daarbij niet alleen om privégebruik van zakelijke auto's, maar bijvoorbeeld ook om controles voor de motorrijtuigenbelasting. 

De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen. Omdat de wet niet toelaat dat politiegegevens worden verstrekt aan de fiscus werd een constructie bedacht. 

Via een overeenkomst tussen de politie en de Belastingdienst werd medegebruik mogelijk gemaakt. In de praktijk betekende dit dat er vanuit de camera's een lijntje rechtstreeks naar de politie ging en een lijntje direct naar de Belastingdienst. Op die manier verstrekte de politie dus formeel geen gegevens aan de fiscus.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.