Begin voor jezelf: zo doe je dat!

woensdag 02/11/2016

Voordat je definitief besluit om voor jezelf te beginnen loop dan de volgende stappen goed door.

Ben voorbereid

De meeste startende ondernemers zijn overtuigd dat ze een bestaan als zelfstandig ondernemer zien zitten. Hebben de vakkennis, ambitie, diploma’s  en overtuiging  dat er een klantenkring voor is.

Veel informatie is online te vinden en ook is het vaak zinvol startersdagen bij de Kamer van Koophandel te bezoeken en verder is het vooral netwerken.

Schrijf een ondernemersplan

Een goed ondernemersplan is vaak onmisbaar voor de startende ondernemer.

Hierbij maak je je plannen concreet doordat je je moet verdiepen in je kansen, concurrenten, omzetgegevens en de kosten van het bedrijf. Jij en je mogelijke investeerders krijgen een beter idee van je startpositie op de markt.

Rechtsvorm en inschrijving Kamer van Koophandel

Je moet je bij een Kamer van Koophandel  bij jou in de buurt laten inschrijven in het Handelsregister.

Van belang is om stil te staan bij de rechtsvorm. Deze kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid van het bedrijf en de bijkomende belastingverplichtingen.

Denk hierbij vooral aan eenmanszaak, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap.

Modelovereenkomst

Als freelancer krijg je te maken met modelcontracten. Hiermee wordt voorafgaand aan het aannemen van een opdracht vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet.

Administratie

Het minst leuke onderdeel voor de startende ondernemer, maar zeker een van de belangrijkste.

Het is essentieel om overzicht te krijgen en te houden in je zakelijke inkomsten en uitgaven.

Het is vooral vanaf het begin erg belangrijk om de administratie goed in te richten en bij de begeleiding hiervan kunnen wij natuurlijk de helpende hand zijn.

Een belangrijk punt is bovendien je eigen uurtarief dat je gaat vragen voor je diensten.

Arbeidsongeschiktheid

Misschien niet de leukste tip om bij stil te staan, maar een kwart van de ZZP-ers  heeft geen inkomen op bijstandsniveau bij arbeidsongeschiktheid.

Er is namelijk geen verplichte verzekering en veel ZZP-ers  sluiten om financiële redenen vaak geen verzekering af.  Wanneer je niet kunt terugvallen op vermogen, het inkomen van je partner of een inkomen uit loondienst goed om te overwegen om iets te regelen bij arbeidsongeschiktheid.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor.