Bankloket voor erfgenamen geopend

maandag 25/08/2014

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in augustus een digitaal loket geopend voor 'slapende tegoeden'.

Erfgenamen kunnen bij dit loket navragen bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Nabestaanden kunnen terecht op de website www.slapendetegoeden.nl. Voorheen verliep de zoektocht naar deze tegoeden via de notaris en een ingewikkeld administratief systeem.

Als de bankrekening en de bank bekend zijn kan de erfgenaam direct contact opnemen metde betreffende bank en hoeft dit uiteraard niet via het loket te lopen.

Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Het kan ook gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan.

De werking van de aanvraag verloopt als volgt:

  • Via de website www.slapendetegoeden.nl kan de erfgenaam een aanvraag indienen om na te gaan of er bij de aangesloten bank slapende tegoeden van de overledene zijn. Voor het doen van navraag via het loket moet de erfgenaam zijn NAW-gegevens invullen en de wettelijke benodigde bewijsstukken (verklaring van erfrecht, of akte van overlijden) moeten worden geüpload.
  • De NVB controleert de aanvraag op juistheid en volledigheid, de aanvraag wordt vervolgens doorgestuurd naar de banken.
  • De erfgenaam ontvangt een melding of er bankrekeningen op naam van de overledene zijn aangetroffen.
  • De erfgenaam meld zich bij de specifieke bank om de verdere navraagvraagprocedure te volgen.

Op dit moment hebben achttien banken zich aangesloten bij het loket, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, Credit Europe Bank en Delta Lloyd Bank.

Spaartegoeden in het buitenland kunnen niet via het loket worden achterhaald.

De wettelijke termijn van verjaring van een slapend tegoed is na twintig jaar. Maar volgens de NVB negeren banken deze regel vaak en keren ze de slapende tegoeden in de praktijk altijd uit.