Ander standpunt fiscus over feestje in de WKR

vrijdag 03/04/2015

De fiscale behandeling van bedrijfsuitjes in de werkkostenregeling is de laatste tijd een hot item. Recent heeft de Belastingdienst op vragen naar aanleiding van een webinar van de Belastingdienst zelf, aangegeven toch een ander standpunt te hebben over het bedrijfsfeest na een studiedag. Het consumptieve karakter overheerst bij een bedrijfsfeest en dus zijn de kosten dan loon voor uw werknemers.

Doordat de Belastingdienst tijdens een webinar zelf aan heeft gegeven dat een personeelsfeest wel degelijk zakelijk is omdat het plaats vindt in het kader van de dienstbetrekking is er veel verwarring ontstaan. Hieruit kon namelijk de conclusie worden getrokken dat voor een personeelsfeest of –uitje minder kosten ten laste van de vrije ruimte hoefde te worden gebracht om het onbelast te laten zijn voor de werknemers.

De Belastingdienst neemt nu dus weer een iets ander standpunt in over de fiscale behandeling van het feest na een studiedag. Voor het beoordelen van de externe activiteit kijkt de Belastingdienst naar de invulling van het programma. Bij een studiedag is het bijvoorbeeld duidelijk dat het gaat om een zakelijke aangelegenheid. Voor deze kosten geldt dan een gerichte vrijstelling. Eventuele kosten voor de lunch en reiskosten horen bij die dag en kunt u daarom onbelast aan de werknemer verstrekken.

Geeft u aan het einde van de studiedag echter een feest, dan is dat een aparte activiteit met vooral een consumptief karakter. Het zakelijke karakter ontbreekt hierbij, waardoor u de kosten tot het loon van de werknemer moet rekenen. Tot deze kosten horen bijvoorbeeld ook de kosten voor het lopend buffet en de consumpties. U kunt er ook voor kiezen om deze kosten als eindheffingsloon aan te merken en ten laste van de vrije ruimte te brengen.

Bij het organiseren van een teamuitje op een externe locatie, waarbij de partners van de werknemers ook zijn uitgenodigd, ontbreekt ook het zakelijke karakter.

De kosten van zowel de werknemers en die van de partners  moeten tot het loon worden gerekend. U kunt er ook hier voor kiezen om deze kosten als eindheffingsloon aan te merken en ten laste van de vrije ruimte te brengen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.