Als hobby een bron van inkomen wordt...

donderdag 16/04/2015

Begint uw hobby zo langzaam aan uit de hand te lopen? Dan zou het zomaar kunnen dat u dit moet gaan opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. U krijgt er dan verplichtingen bij, maar ook voordelen.

Bron van inkomen

Er is sprake van een bron van inkomen als uw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten. U moet in staat zijn er duurzaam voordeel uit te kunnen halen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als uw activiteiten alleen in de hobby- of familiesfeer liggen.

Een voorbeeld

  • Geen bron van inkomen: u vindt het leuk om na uw werkzame dag op Markplaats.nl spulletjes te kopen en te verkopen, maar u houdt er geen geld aan over. Het gaat u om de spulletjes.
  • Wel een bron van inkomen: u handelt via Marktplaats.nl gedurende een aantal dagen per week. U koopt in en verkoopt en uw opbrengsten zijn structureel groter dan uw kosten. U bent dan al snel ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Tip

Heeft u een uit de hand gelopen hobby? Kijk dan samen met ons of u ondernemer bent. Zo ja, gefeliciteerd! In het eerste jaar als ondernemer kunt u verliezen uit de aanloopfase van uw onderneming in aftrek brengen. Daarnaast heeft u als ondernemer ook recht op de MKB-winstvrijstelling en als u voldoet aan het urencriterium ook nog eens de zelfstandigenaftrek.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan contact op met ons kantoor.