Afschaffing renteaftrek bij restschuldfinanciering

donderdag 02/11/2017

De aftrekbaarheid van de rente van restschuldfinancieringen die vanaf 1 januari 2018 worden afgesloten vervalt volledig.

Een restschuld ontstaat als na verkoop van de woning de opbrengst niet voldoende is om de eigenwoningschuld af te lossen. De schuld die overblijft wordt door de geldverstrekker geherfinancierd als restschuld. Dit is geen eigenwoningschuld waardoor de rente niet aftrekbaar is.

Voor restschuldfinancieringen die zijn aangegaan op of na 29 oktober 2012 en voor 31 december 2017 en voorkomen uit de voormalige eigen woning verandert er niets. De rente blijft aftrekbaar voor de duur van 15 jaar vanaf de ingangsdatum. Deze regeling werd ingevoerd ten tijde van de economische crisis en is door de aantrekkende woningmarkt niet meer nodig.

Door deze afschaffing zullen de maandlasten stijgen. Bovendien zullen banken de restschuldfinancieringen als consumptieve financieringen gaan beschouwen en niet meer als hypothecaire leningen met aftrekbaarheid van de rente. Dit heeft gevolgen voor de leencapaciteit.

Wanneer je je eigen woning met verlies gaat verkopen en is er sprake van een schuldfinanciering zorg dat de verkoop van je eigen woning voor 31 december 2017 passeert. Alleen dan kom je nog in aanmerking voor de renteaftrek bij restschuldfinanciering.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.