Acquisitiefraude, trap er niet in!

donderdag 04/02/2016

Sinds dit jaar is acquisitiefraude strafbaar. Vaak houdt deze vorm van fraude niet veel meer in dan het sturen van spooknota’s, in de hoop dat ondernemers ondoordacht betalen. Wat kun je er tegen doen?

Strafbaar

Met de nieuwe wet wordt de bewijslast omgedraaid. Waar voorheen de ondernemer zich in allerlei bochten moest wringen om onder een contract uit te komen waaronder zijn handtekening stond, moet de aanbieder nu aantonen dat hij een eerlijk beeld heeft geschetst aan de ondernemer.

Tips om acquisitiefraude te voorkomen

  1. Ongevraagde telefoontjes: Op de drukste tijdstippen van de dag bellen de fraudeurs. Je bent er met je hoofd niet helemaal bij en je weet eigenlijk ook niet precies wie je aan de lijn hebt. Zeg per definitie “nee” tegen die eenmalige niet te missen aanbieding.
  2. Houd bij met wie je zaken doet: Controleer binnenkomende facturen met je vaste leveranciersbestand en check onbekenden met verhoogde aandacht. Een veelgebruikte techniek is om van een (fictieve) gratis overeenkomst op een betaalde variant over te gaan.
  3. Instrueer tijdelijke krachten en invallers goed: Juist in een vakantieperiode slaan de criminelen toe en insinueren dat er reeds een afspraak was welke enkel nog bevestigd moet worden.
  4. Controleer ‘goede doelen’: Wie wil er tenslotte geen goed onderkomen voor ernstig zieke kinderen? Op dit sentiment spelen de fraudeurs in; de verkoop van kleurboeken is erg populair.
  5. Lees je email aandachtig: Oplichters zitten graag achter je domeinregistratie aan. Krijg je bijvoorbeeld mailtjes van Offices of Patent and Trade binnen, dan is de kans groot dat de afzender een crimineel is.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaand artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.