Aanvraag zwangerschapsuitkering zelfstandigen verloopt binnenkort

donderdag 02/08/2018

De aanvraagperiode voor de compensatieregeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) sluit op 30 september 2018 wees er dus tijdig bij als je er recht op hebt.

Oorsprong
Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen ontvingen in deze periode geen zwangerschapsuitkering. Zij kunnen alsnog een beroep doen op een compensatieregeling. De compensatie moet worden aangevraagd bij het UWV. De aanvraagperiode loopt van 15 mei tot en met 30 september 2018.

Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) verviel in mei 2005 de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Vanaf juni 2008 is de Wet zwangerschaps- en bevallings-uitkering zelfstandigen (ZEZ) van kracht. Moeders die als zelfstandige werken hebben recht op een uitkering gedurende tenminste zestien weken.

Wie komt in aanmerking
Zelfstandigen, beroepsbeoefenaren (‘vrij beroep’ als advocaat of dokter) en meewerkende echtgenotes, die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen hebben geen uitkering ontvangen. Zij kunnen met terugwerkende kracht een zwangerschapsuitkering aanvragen. De compensatie zal ongeveer 5.600 euro bruto per persoon bedragen, wat overeenkomst met de gemiddelde uitkering die een zelfstandige in 2017 voor haar zwangerschap ontving.

Aanvragen compensatie
Je vraagt de compensatie aan met een aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier vind je op 
https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-compensatie-voor-zelfstandigen.aspx

Je kunt de aanvraag digitaal indienen. Hiervoor heb je een Digi-D nodig maar het is ook mogelijk om het formulier te downloaden. Als je recht hebt op de compensatie krijg je bericht en zal het UWV vanaf 1 januari 2019 gaan betalen.

Heb je problemen met het downloaden of invullen van het formulier, dan zijn wij je graag van dienst.