Aansprakelijk voor loonheffing en omzetbelasting uitzendbureau?

woensdag 14/10/2020

Als u personeel inhuurt via een uitzendbureau, detacheringsbureau en/of payrollondernemingen kunt u aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen – bijvoorbeeld loonheffingen en omzetbelasting - die door het uitzendbureau niet zijn voldaan. Dat betekent dat u dan een naheffing ontvangt voor medewerkers die voor u gewerkt hebben terwijl de u factuur van het uitzendbureau geheel voldaan hebt.

 

Om dit risico te beperken is er een SNA-keurmerk in het leven geroepen. Het keurmerk van Stichting Normering Arbeid is een norm voor de uitzendbranche en (onder)aannemers van werk. Ondernemingen in de uitzendbranche worden gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid, waaronder de juiste en tijdige afdracht van loonheffingen en omzetbelasting, voldoen aan Wet minimumloon, het uitvoeren van identiteitscontrole, etc.

Op de website van SNA (https://www.normeringarbeid.nl/snakeurmerk/gecertificeerde-ondernemingen) is een register te vinden waarin alle ondernemingen zijn opgenomen die zich voor een certificaat hebben aangemeld en/of een certificaat bezitten. Deze uitzendbureaus worden in de regel tweemaal per jaar gecontroleerd door een geaccrediteerde inspectie-instelling.

Wij raden u aan regelmatig het SNA register te raadplegen om te controleren of de onderneming waarvan u personeel inhuurt, beschikt over dit keurmerk. U kunt hiermee uw risico op naheffingen beperken.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met ons kantoor.