Laten we onszelf redden

Laten we onszelf redden

Column Albert Verschure

Als ik nu ’s ochtends naar een klant in Utrecht moet rijden, ben ik er zo. En als ik kijk naar hoeveel handige video-calls er in één week hebben plaatsgevonden, daar doe ik normaal een maand over. Het besef dat nieuwe werkwijzen in de toekomst voor minder files en schonere lucht zullen zorgen, stemt hoopvol.

Onder de loep
Bij ondernemers zelf zie je ook nieuwe vormen van bewustzijn. Ze nemen hun onderneming onder de loep, focussen zich op de core van hun business en hervinden waardering voor hun klanten, medewerkers en leveranciers. Dit is een reset die de onderneming ten goede komt. Dat is een mooi gevolg.

Kwetsbaarheden
Minder mooi zijn onze kwetsbaarheden die door een crisis als deze opduiken. Een daarvan is dat we ons in een mangel begeven. Laten we dit even zakelijk aanvliegen aangezien je tot de kern hardwerkende, gedreven Brabantse ondernemers behoort. Onmiskenbaar ondervinden we dagelijks de negatieve gevolgen van de globalisering, want de producten die wij zo nodig van ver willen halen bereiken ons niet meer. Zie dan, China sluit haar grenzen en wij komen in de problemen. En in Amerika zit een vogel die een vooroorlogse wet terug wil halen die wereldwijde handel verbiedt. Dat schiet niet op.

Gooi de oogkleppen af
Dus jongens, gooi de oogkleppen af en kijk eens goed om je heen. Je kent de term Brabantse maakindustrie toch nog wel? Ze verwijst naar eeuwenoude bedrijvigheid, naar oude en nieuwe ambachten, naar kennis en kunde. Nou dan! Laten we voor basisproducten een geheel eigen productie op gang zetten en onszelf redden.

Kuch in het Oosten
Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn constructieve wapens geworden in een wereld waar een kuch in het Oosten leidt tot dood in het Westen en andersom. Ik nodig je uit om voortaan dichter bij huis te denken en de Brabantse potentie te herwaarderen. Hadden we dat veel eerder gedaan, dan hadden we niet op mondkapjes hoeven wachten.